A hidegbetörésekről általában

2020.01.07 14:26

Főként télen gyakran találkozhatunk az előrejelzésekben a hidegbetörés fogalmával. De hogy ez pontosan mit takar? A  cikkből kiderül!

A téli félévben az északi félgömbön általában két hidegpólus alakul ki: egy Kanada felett, egy pedig Szibériában. Hazán időjárására általában az utóbbi van jelentős hatással. Ha minden körülmény megvan, a fagyos légtömegek eláraszthatják Európát, de ehhez szükséges az óceán felől enyhébb, nedvesebb levegőt szállító nyugati áramlás gyengülésére, amit általában egy anticiklon segít elő, melynek középpontja a Skandináv-félsziget környékén van. Az anticiklon akadályozza az enyhébb légtömegeket szállító ciklonok útját , valamint a peremén kialakuló keleties áramlás elősegíti a fagyos levegő Európa felé áramlását. A hideg légtömeg általában három irányból érkezhet: északkeletről, az Északi-Kárpátokat megkerülve északnyugatról, valamint a Keleti-Kárpátokat megkerülve délkeletről, beáramlását jelentős hőmérséklet-csökkenés és viharos szél kíséri. Gyakori eset, hogy a Földközi tengert elérve a hideg hatására mediterrán ciklon generálódik, amely a Kárpát-medencét elérve okozhat jelentős csapadékot, mely ilyen helyzetekben legtöbbször hó formájában hullik. Az elmúlt évekből is több példát találunk erre: a 2013 március 15.-ei hóvihar, vagy a  2018 február végi havazás majd igen zord időjárás  is így alakult ki, de a 2017-es áprilisi havazás oka is ez volt. Gyakori jelenség, hogy a ciklon hátoldalán a beáramló hideg hatására igen hideg időjárás alakul ki, ilyenkor nem ritkák a -15°C környéki minimumok sem, az ezt követően kiépülő anticiklon pedig úgymond tartósítja is a nyugalomba jutott, medence alján stabilan rétegződött hideget. Ha a fagyos levegő fölé enyhébb érkezik, akkor gyakori vendég a Kárpát-medence egyik sajátossága, a hideg légpárna (inverzió) is. Ekkor a két légtömeg határán alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, gyakori a köd, illetve míg síkvidéken egész nap fagyos, ködös az idő, a felhőzetből kilógó napsütötte hegycsúcsokon nem ritka a +10°C körüli hőmérséklet sem.

Hasonló eset  történt a 4.-ei, szombati hidegfront mögött is. A front mögött kitisztult az ég, viharos széllel északnyugatról hidegebb levegő érkezett. Vasárnap a sok napsütés ellenére is alacsonyan maradtak a maximumok, este pedig a szél csillapodásával gyorsan csökkenni kezdett a hőmérséklet. Ekkor jutott nyugalomba a sarkvidéki eredetű levegő. A derült, szélcsendes éjszakán igen hideg volt, hétfőn hajnalra megyeszerte -5, -11°C köré hűlt le a levegő. 

2020 január 3.-án a hidegfront elérte Európát.

24 órával később a front eléri az oszágot, épp belép Veszprém-megyébe. A medencét korábban kitöltő hideg levegő most átkeveredik, így a hidegfront ellenére kissé enyhül az idő. A front mögött viharos széllel északnyugat felől hidegebb légtömeg tör utat magának.

A front mögött anticiklon épül ki, csendes, derült idő jellemző. 

A hidegfront felhőzete Ajkán.

A front mögött vasárnap már kristálytiszta az idő, a lapos gomolyfelhők jelzik a hidegfront utáni légköri helyzetet.