Ez történt 2020-ban

2020.12.28 10:39
2020 változatos, gyakran szélsőséges idővel telt, az enyhe telet száraz, hideg tavasz követte, április valódi télies hőmérsékleteket hozott. A hideg májust hűvös és csapadékos június és hőhullámoktól mentes július majd augusztus követte. Ősszel meleg és változóan csapadékos időnk volt, majd november végén hidegre fordult az idő. Az év végül egy enyhe, csaknem fagymentes decemberrel zárt.

Az év középhőmérséklete 2015. óta a legalacsonyabb értéket képviseli, amiért elsősorban a hűvös tavasz és nyár felelős, mindkét évszak a mérések 2015.-ös kezdete óta a legalacsonyabb évszakos középhőmérsékletet képviseli. Ennek ellenére az 1981-2010-es átlagnál jócskán melegebb volt. A rendkívül enyhe 2019/20-as tél után március végére megérkezett a hó és az év során a legerősebb fagyok is ekkortájt jelentkeztek. A csapadékszegény évkezdet után a nyár nedvesebb volt, ősszel pedig az október lett kimagaslóan csapadékos, de összességében mégis ez lett a mérések által érintett időszak legszárazabb esztendője. Ősz végén a november és a december eleje már gyakran télies volt, majd a december hátralévő része is igen meleggé vált.

Január:

2020. első hónapja enyhe, de gyakran fagyos időt hozott, hónap végén zivatarok törtek ki. Hótakaró csak egyszer alakult ki

A kezdetben napos időt 4.-én hidegfront törte meg, melynek nyomán jelentéktelen eső és a maximumhőmérsékletek visszaesése volt észlelhető. A következő napokban maradt az enyhe idő, majd 11.-én egy gyenge hidegfront előtt főnszél alakult ki. 13.-án reggel erősebben fagyott, -5,7°C-ig csökkent a hőmérséklet.  14.-étől borongós, ködös idő vette kezdetét, az éjszakai lehűlés és a nappali felmelegedés mértéke egyaránt csökkent. 18.-án Apácatornán új mérőállomás állt szolgálatba, így ettől a naptól kezdve innét is folyamatos adatsor áll rendelkezésre. 19.-én egy gyenge hidegfront nyomult be a légnyomási maximumba, melyből este 1 cm hó esett, ami hamar el is olvadt. Az anticiklon a front elvonulása után nagy súllyal nehezedett vissza ránk, 20.-án 1047 hPa-ig emelkedett a légnyomás, ami mind januári, mind abszolút rekord lett a mérések 2015-ös kezdete óta. 22.-én hajnalra átmenetileg felszakadt a felhőzet, így -6,7°C-ig csökkent a hőmérséklet, ami egyben a havi minimum is lett. Ezen a napon egy hidegfront is átvonult felettünk, de jelentős hatása nem volt. A következő két napban derűsebb volt az idő, majd 25.-én visszatért a hidegpárna, de ezúttal nem húzta sokáig: 28.-án egy rövidhullámú teknő, majd egy hidegfront is átvágtázott felettünk 5 mm esőt eredményezve, ami a legtöbb lett a hónap során. A frontot este egy januárban igen ritkának számító zivatarrendszer kísérte. A hónap utolsó két napjára jelentősen megenyhült az idő, 31.-én 14°C-ig melegedett fel a levegő és megszűntek a korábban jellemző hajnali fagyok is.

Januárban mindössze 8 mm csapadék hullott, ami jelentősen kevesebb a megszokottnál, 2015. óta ez lett a legszárazabb január. A hónap középhőmérséklete 0,42°C-nak adódott, ami kb. 1,5°C-kal magasabb az átlagosnál.

Február:

Február márciusnak is beillő enyhe időt hozott, a frontátvonulások alkalmával gyakran fújt viharos szél

Második hónapunk igen enyhén kezdett, 1.-jén 15,1°C-os meleg volt. Az enyheséget 4.-én hidegfront törte meg, de még így is melegebb volt az átlagosnál.  A front mögött három napig viharos szél tombolt, 4.-én 91 km/h-s széllökés is előfordult, sőt zivatar is kialakult. A Kab-hegyen az OMSZ állomása 124 km/h-s széllökést regisztrált. Ezt követően 10.-éig változóan felhős, enyhe, szeles időnk volt, majd délután hidegfront vonult át, melyet ismét viharos szél és egy peremfelhős zápor kísért. Másnap újabb front érkezett, a kettőből együtt 5 mm csapadék hullott, de eső formájában.  11.-én igen száraz levegő volt felettünk, a relatív páratartalom csupán 30% volt! Ezt követően több kisebb frontot leszámítva maradt az enyheség, 17.-én pedig már-már beköszöntött a tavasz, ugyanis 17,8°C-ig emelkedett a hőmérséklet! Ez lett a hónap legmelegebb napja. 18.-án este hideg-, majd 20.-án egy hideg- és egy melegfront, majd 21.-én újabb hidegfront robogott át felettünk összesen 1 mm esőt és ismét viharos szelet eredményezve. 22.-én reggel -3°C-ig csökkent a hőmérséklet, ami a legalacsonyabb minimum lett a hónap során. Ismét igen száraz levegő volt felettünk, a páratartalom csupán 40-60% körül mozgott több napon keresztül. Ilyen alacsony értékek sarkvidéki légtömegekre jellemzők, de ezekból sajnos még csak ízelítőt sem kaptunk. 23.-án és 24.-én ismét frontátvonulások voltak, de maradt a szokatlanul enyhe idő, 25.-én 17,7°C-ot mérhettünk délután. Másnap hidegfront okozott borongós, esős időt, 15 mm csapadékösszeg gyűlt össze, ami a legtöbb lett februárban. A hónap utolsó napjai is mozgalmasan teltek, 27.-én egy hideg-, 28.-án pedig egy okklúziós (záródott) front okozott felhős időt, de mérhető csapadék már nem volt. A szökőnap viszont napos idővel telt, sőt, reggel fagyott is, délután pedig 12°C-ig melegedett fel a levegő.

Az utólsó téli hónapunk során 35 mm csapadék hullott, ami kevéssel több az éghajlati normálnál. A hónap középhőmérséklete 6,42°C lett, ami kb. 5°C-kal magasabb az átlagosnál!!!

Március:

Márciusnak a februárnál több télies jellege volt, szintén mozgalmas időt hozott, ekkor mértem a legnagyobb hóvastagságot és a legalacsonyabb minimumhőmérsékletet is

A hónap első napjaiban rögtön két mediterrán ciklon okozott kiadós csapadékot, két nap alatt 14 mm eső esett. 5.-én reggel fagyott, majd 6.-án újabb ciklon okozott 10 mm csapadékot. Ezt követően átmenetileg megnyugodott időjárásunk, sokat sütött a Nap, de erősebbé vált az éjszakai lehűlés, így 9.-én hajnalra -4°C-ig süllyedt a hőmérséklet. 11.-én melegfront érkezett, déliesre frodult a szél, így a felhős időben ízelítőt kaptunk a tavaszból: délután 18,3C-ig, másnap pedig 20,6°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 12.-e után viszont egy hidegfront miatt egycsapásra megszűnt a meleg, 13,-án csupán 8°C volt a legmelegebb órákban. 14.-én ködösen indult a nap, emellett anticiklon épült ki, a derűs időben erős volt a kisugárzás, így reggelente ismét erősebben is fagyott, 15.-én reggel -4,1°C-ig hűlt le a levegő. A derűs idő 20.-áig kitartott, napról napra erősödött a nappali felmelegedés, ezen a napon 22°C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami a hónap legmagasabb értéke. Időközben azonban tőlünk északnyugatra egy anticiklon alakult ki, így megnyílt az út az északkeleten felgyülemlett sarkvidéki légtömegek számára. A hideg 21.-én erős északkeleti széllel tört be, a nappali maximumok 5°C közelébe estek vissza és visszatértek a hajnali fagyok is. 22.-én egy hidegörvény hatására megnövekedett a felhőzet, havazás kezdőtött. 23.-án hólepel, 24.-én pedig 2 cm vastag fehér paplan fedte be a tájat. Ez lett a 2019/20-as "tél" és a teljes év során mérhető legvastagabb hótakaró. Másnap enyhülés indult meg, 27.-ére visszatért a tavasz, 17,1°C-ig, másnap pedig 18,4°C-ig melegedett fel a levegő, de reggel mindkét nap fagyott. Az enyhülés szokatlan irányból, keletről zajlott le, vele együtt pedig szaharai por tette színessé a naplementéket. 30.-án nagy erővel ismét sarkvidéki levegő tört be, így a derült időben 31.-én reggelre -7,2°C-ig hűlt le a levegő, ami március végén már rendkívül hidegnek számít. Ez mind a hónap, mind az egész év legalacsonyabb értéke is lett egyben. 2019/20 telén a legalacsonyabb érték -7,1°C december 30-án állt be, így a március 31.-ei fagy alulmúlta a tél leghidegebb reggelét is.

Március középhőmérséklete 6,5°C lett, ami kb. 1°C-kal magasabb az átlagos értéknél. Érdekes jelenség, hogy az enyhe február mindössze 0,08°C-kal volt hidegebb a szintén enyhe márciusnál. A hónapban 27,5 mm csapadék hullott, ami nagyjából megfelel az átlagos mennyiségnek.

Április:

Április zord hideggel indult, majd a hónap végére melegedett az idő, de ezzel együtt jelentős csapadékhiány alakult ki

Április erősen fagyos idővel indult, 1.-jén -6,8°C-ig, másodikán pedig -6,7°C-ig hűlt le a levegő( ezzel megdőlt az áprilisi hidegrekord) délután pedig 10°C köré melegedett az idő. A derült, hideg időben ismét roppant alacsony volt a páratartalom, 3.-án mindössze 20%! A zavartalan napsütés rendkívül sokáig, 12.-éig tartott, tehát csaknem 2 hétig felhőtlen volt az ég! Időközben a sarkvidéki légtömeg lassan melegedett, így fokozatosan megszűntek a fagyok, délutánonként pedig kezdetben 15-16°C-ig, később egyre inkább 20-21°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A meleg idő azonban nem vígasztalta a gazdákat, hiszen jelentős volt a fagykár. 13.-án egy zivatar és 2 mm csapadék kíséretében erős hidegfront érkezett, így jelentősen lehűlt a levegő, másnap csupán 11,1°C volt a legmagasabb hőmérséklet, a következő két reggel pedig ismét fagyott. 16.-a lett a szezon utolsó fagyos napja -1°C-os minimummal. Néhány nyugodt, egyre melegebb napot követően 19.-én egy záporral ismét hidegfront érkezett, de komoly hatása nem volt, mindössze pár fokos lehűlést idézett elő. Ezt követően ismét derűs, tavaszias időnk volt, a napsütést csak egy minket nem érintő mediterrán ciklon hatalmas cirrusernyője (pehelyfelhőzet) szűrte. A következő front 25.-én érkezett, de eső ekkor sem volt.27.-én egy légnyomási nyeregben záporok, zivatarok pattantak ki, amelyek közül egy városunkat is elérte 9 mm csapadékot okozva. 28.-án is volt egy zápor, ezúttal viszont csak 1 mm esett. A hónap utolsó két napja napos, kellemes idővel telt el.

Április középhőmérséklete 11,25°C-nak adódott, ami nagyjából megfelel a sokéves átlagnak, a csapadékról viszont ez nem mondható el, a hónapban mindössze 14,5 mm esett, ami a szokásosnak nagyjából a harmada.

Május:

2020 májusa hideg, száraz idővel telt, a hónap vége hidegebbnek bizonyult mint az eleje, ami májusban szokatlan jelenség

Május első három napjában rögtön két hidegfront is átsöpört az országon, melyek mögött elsősorban a minimumok estek vissza drasztikusan, 4.-én hajnalban kereken 0°C-ig csökkent a hőmérséklet. 5.-én újabb front érkezett, ezúttal már 3 mm esőt is eredményezve. A következő napokban is meglehetősen hűvös volt az idő, de 7.-étől már átléptük a 20°C-ot, 9.-e pedig a hónap legmelegebb napja lett 26,6°C-os maximumértékkel. A meleg időt 12-én hidegfront törte meg, ekkor a légkörben lévő szaharai por kimosódása miatt sáros eső esett, de jelentős csapadék nem volt, a hőmérséklet pedig mindössze 10-13°C-ig emelkedett a legmelegebb órákban. A következő 2-3 nap többnyire felhősen, de már kicsit melegebben telt, 17.-én esett, majd 18.-án délire fordult az áramlás, így melegedés vette kezdetét, amely ismét rövid életű volt, hiszen 20.-án már meg is érkezett a lehűlés. A maximumhőmérséklet 23.-áig többnyire 20-21°C körül mozgott, de 22.-én éjjel ismét meglehetősen alacsony, 2,4°C-os minimum állt be. 23.-án erős hidegfront érkezett, majd 25.-én egy hidegörvény okozott záporokat, zivatarokat, melyekből összesen 11 mm csapadék hullott. Jelentősen visszaesett a hőmérséklet, délutánonként csupán 14-17°C-ot mutattak a hőmérők. 28.-áig mindennpossá váltak a záporok, sőt, 28.-án egy hidegcsepp is színesítette az időjárást. Május utolsó napjaiban is hűvös volt, 31.-én pedig egy ciklon felhőzete borította be az eget, az egész napos esős időben mindössze 12,2°C-os maximummal búcsúzott el május.

Május középhőmérséklete 13,62°C lett, ami kb. 2,5°C-kal elmarad az átlagostól. Csapadékban sem bővelkedett a hónap, a 37 mm-es csapadékösszeg szintén lényegesen elmarad a megszokott mennyiségtől.

Június:

Első nyári hónapunk már csapadékosabb, hűvösebb időt hozott, gyakori vendégeink voltak a zivatarok

Hűvösen indult a nyár, másodikán 6,6°C-ig hűlt le reggelre a levegő, ami rekordnak számít. 5.-én egy frontrendszer érkezett esővel, záporokkal, majd erőteljes melegedés vette kezdetét, 7.-én már 28,5°C-ig emelkedett a hőmérséklet. Nyugat felől fokozatosan sekély ciklonális mező hatása alá kerültünk, így gyakorivá váltak a zivatarok, amelyeket nemritkán felhőszakadás kísért, 2 nap alatt 23 mm csapadék javította a talajok vízháztartását. 14.-én délnyugat felől már stabilabb, meleg levegő érkezett, erősödött a nappali felmelegedés, 16.-án a maximum már elérte a 30°C-ot. Időközben ismét sekény ciklonális mezőbe kerültünk, így a következő egy hétben ismét gyakran jelentkeztek a záporok, zivatarok. 21.-én meglehetősen összetett helyzet bontakozott ki, mert a sekély ciklonális mező, egy tőlünk nyugatra lévő anticiklon és egy észak felől közelítő hidegörvény egyaránt befolyásolta időjárásunkat, borongós, hűvös, esős időt okozva. 23.-án aztán az anticiklon került ki győztesen, így naposra fordult az idő és kellemes 22-23°C-os maximumokat élvezhettünk. 26.-án egy hidegcsepp labilizálta a légkört és az esti órákban egy erős zivatarlánc szelte át megyénket kiadós csapadékkal, Ajkán 21 mm esett. 27.-én ismét naposabbá vált időjárásunk, de ezzel együtt délkeletről igen meleg levegő érkezett, így 28.-án mérhettük a havi maximumot, amikor 34°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 29.-én még átvonult egy hidegfront kisebb esővel, majd 30.-án napos, meleg idővel búcsúzott el június.

Június középhőmérséklete 18,74°C volt, ami kb. 0,5°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. A gazdák által oly sokáig várt csapadék is megérkezett, összesen 79,5 mm esett, ami kevéssel túlszárnyalta a sokéves átlagot.

Július:

Július hőhullámoktól mentes, kellemesen meleg időt hozott, gyakran zivatarok tarkították az időt

Második nyári hónapunk első napján rögtön egy heves zivatar törte meg a délutáni meleget, melyet felhőszakadás, sőt, Apácatornán jég is kísért, Ajkán 18 mm csapadékot dobott le a vihar. Másnap egy hidegfront véget vetett a rövid kánikulának, jópár fokkal visszaesett a hőmérséklet. Ezt követően 5.-én és 6.-án ismét átléptük a 30°C-ot, majd este ismételten egy hidegfront miatt borult be az ég, de ekkor inkább a csendes eső volt jellemző, másnap pedig a napos idő ellenére is csupán 22°C volt a legmelegebb órákban. Néhány derűs napot követően 11.-én ismét hővösebbre fordult az idő, de ez a lehűlés már tartósabb volt, a maximumok jellemzően 25°C körül, vagy az alatt, a minimumok pedig 10°C körül ingadoztak. 18.-án egy hidegörvény hatására tovább fokozódott a hűvösség, a borús, csepergő esős időben mindössze 20,3°C-ig emelkedett a hőmérséklet. A hidegörvény elvonultával azonban melegedés vette kezdetét, 20.-án már újra kánikula volt, másnap pedig 33,2°C-os maximum állt be, ami a hónap legmagasabb értéke. Ezen a napon este egy hidegfront miatt dörgött az ég, de nagy hőmérsékletcsökkenés nem volt. 24.-én egy sekély ciklon miatt erős zivatarok alakultak ki, este komoly felhőszakadás érte el a várost, összesen 43 mm csapadék és jégeső is hullott, többfelé áramkimaradás volt. Néhány napos visszaesést követően július utolsó napjai már meleg, nyári időt hoztak, a derült, szinte felhőtlen időben 30-31°C-ig melegedett fel a levegő.

Július középhőmérséklete 21,17°C lett, ami megfelel a sokévi átlagnak, míg a hónapban lehullott 76 mm csapadék több, mint a szokásos.

Augusztus:

Utolsó nyári hónapunk már határozottan meleg, de nem forró időt hozott, továbbra is gyakran dörgött az ég

Meleg hókezdet után 3.-án egy hullámzó hidegfront, majd másnap egy erről lefűződő mediterrán ciklon határozta meg időjárásunkat, a zivataros időben összesen 31 mm csapadék hullott 3 nap alatt.  6.-án megnyugodott a légkör, anticiklonba kerültünk, így napos, meleg időben volt részünk 30-32°C körüli csúcsértékekkel. A nyári meleget csupán 13.-án törte meg egy zivatar, de a kánikula egészen 16.-áig kitartott, bár a maximumok ezt megelőzően kissé visszaestek. 17.-én egy hidegfront élén egy meglehetősen rátermett mezoléptékű konvetkív komplexum* robogott át megyénken csapadékot és lehűlést hátrahagyva. A vihart látványos felhőzet és erős szél kísérte. A lehűlés rövidéletű volt, 21.-én ugyanis ismét anticiklon lett úrrá, de a kezdeti 30-31°C-os meleg fokozatosan mérséklődött, hiszen több gyenge hidegfront is átvonult felettünk, így 24.-án már csak 25,1°C volt a legmelegebb órákban. 26.-án egy ciklon előoldalán meleg levegő vette célba a Kárpát-medencét, 30.-án 32,6°C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami egyben a havi maximum is lett. A meteorológiai nyár utolsó napján egy hullámzó hidegfront okozott 10-12°C-os lehűlést és kiadós csapadékot.

A hónap középhőmérséklete 22,34°C volt, ami kb. 2°C-kal meghaladja az átlagot. 72,5 mm eső esett augusztusban, ami több a megszokottnál.

*Mezoléptékű konvektív komplexum: Hosszú, olykor 300 km-nél is hoszabb, több országon átívelő zivatarlánc, melyben gyakran erős, heves zivatarok tombolnak. Rövidítése MKK

Szeptember:

Hosszú, meleg nyárutót élvezhettünk, de a hónap végére már egyre ősziesebbé vált az idő

Az első tanítási napon továbbra is borongós, esős volt az idő, de délutánra már kitisztult az ég, igazán szép, színes naplementét eredményezve. A folytatásban tartós anticiklonuralom vette kezdetét, kezdetben 20-23°C-ig, de 10.-e után inkább 25-30°C-ig emelkedett a hőmérséklet, a hónap legmelegebb napja 14.-e lett 31,4°C-os maximumal, de a napi középhőmérséklet 16.-án volt a legmagasabb, 23,35°C, ami 6,5°C-kal több, mint a normális. 17.-én egy hidegfront miatt hűvösebbre fordult az idő, hűvösebbek lettek a reggelek, már 10°C alá is lehűlt a levegő, de maradt a napos idő. 23.-án egy légörvény előoldalán meleg levegő érkezett, erősödött a nappali felmelegedés, majd 25.-én egy ciklon miatt zivataros, borús, esős idő köszöntött be, 26.-án kiadós, 18 mm-t eredményező eső esett, másnap pedig a szezonban először 5°C alá csökkent a hőmérséklet. 28.-án egy mediterrán ciklon, következő nap pedig egy hidegörvény ismét csapadékos, hűvös időt eredményezett, zivatar is volt. 30.-án borult, de már szárazabb, hűvös idő volt.

Szeptember középhőmérséklete 17,69°C lett, ami kb. 2°C-kal melegebb az átlagosnál. 46,5 mm csapadék hullott a hónapban, ami megfelel a sokéves átlagnak.

Október:

Október rendkívül enyhén indult, majd egy hideg, esős periódus után többnyire nyugodt, de enyhe időjárás uralkodott. 2015 óta ez lett a legcsapadékosabb október

A hónap elején az Alex viharciklon előoldalán igen magasra szökött a hőmérséklet, 3.-án 26,1°C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami a hónap legmagasabb értéke lett. 4.-én virradóra egy zivatarrendszer kíséretében megérkezett a ciklon hidegfrontja kiadós, 27,5 mm csapadékot hátrahagyva. 7.-én egy peremciklon ismét esősebb időt hozott, majd 11.-éig többnyire enyhe, de gyakran felhős idő uralkodott. 11.-én egy frontrendszer, majd egy ennek peremén képződő mediterrán ciklon okozott kiadós csapadékot, 12.-én 31 mm, 13.-án 34 mm esőt eredményezve. Utóbbi napon csupán 6,2°C-ig melegedett fel a levegő. Egy nap szünet után újabb, de már gyengébb ciklon miatt volt háram napig zárt a felhőzet, de ekkor már csak 9,5 mm eső esett a hűvös időben. Ezt követően hosszú ideig anticiklonális hatás érvényesült, kezdetben napos, később ködös, borult időt eredményezve. 19.-én 3,1°C-ig hűlt le reggelre a levegő, ami a hónap legalacsonyabb hőmérséklete lett. 27.-én egy gyenge hidegfront felszaggatta a rétegfelhőzetet, 29.-én pedig egy erősebb példány már 4 mm esőt, sőt megyénk nyugati peremén egy ősszel meglehetősen ritka szupercellás zivatart idézett elő. 30-án egy melegfront miatt volt felhős az ég, majd a hónap utolsó napján már naposabb, melegebb idő volt jellemző.

Október középhőmérséklete 11,8°C-nak adódott, ami kb. 1°C-kal melegebb az átlagosnál. A hónap csapadékösszege 113 mm lett, ami a sokéves átlag majdnem háromszorosa.

November:

Novembert az ütemes hűlés jellemezte, a hónap eleji 8-10 fokos pozitív anomáliát az utolsó dekádban 4-5 fokos negatív eltérés váltotta. Hó végén már erősebben és rendszeresen fagyott, hó is szállingózott, de 2015. óta mégis az idei lett a legszárazabb őszutó

(dekád: egy dekád a hónap harmada, azaz 10 nap)

Utolsó őszi hónapunk az október végi enyhülés hatására szintén melegen indult, a meleg 3.-án 20,1°-os maximummal tetőzött, majd másnap hidegfront hozott 8-10°C-os lehűlést. A front mögött nyugalomba jutó hideg légtömeg 6.-án és 7.-én reggelre meghozta az első őszi fagyokat, előbbi napon -0,4°C-ig, utóbbin -0,6°C-ig csökkent a hőmérséklet. A derűs időben a fagyos hajnalt követően kezdetben 10,14°C-ig, majd az ismét fagyos 9.-ei reggel után fokozatosan beálló hidegpárna révén már csak 7-8°C-ig melegedett fel a levegő. A szürke, borongós idő 16.-án tört meg, ugyanis egy álcázott hidegfront felszaggatta a rétegfelhőzetet és több fokkal melegebbé váltak a nappalok. A front felhőzetéből 2 mm eső esett, ami a hónap legnagyobb csapadékösszege lett. Két napos enyhe, nyugodt idő után 19.-én markáns hidegfront hozott lehűlést, ezután 26.-át kivéve a hónap végéig már minden nap fagyott. A leghidegebb nap 22.-elett, amikor reggelre -5,3°C-ig kúszott le a hőmérő higanyszála. A kezdeti napos időt hamar ború váltotta, az újabb hidegpárna szorításában a maximumok már csak kevéssel emelkedtek a fagypont fölé.  Gyakori volt a köd, a szürke időben viszont a fagyosabb hegyeken gyönyörű zúzmaralerakódás volt megfigyelhető. 28.-án egy hidegörvény felhőzete úszott a rétegfelhő fölé, így többfelé fordult elő ónos eső és hószállingózás is. Az örvény felszaggatta a hidegpárnát, így a fagyosabb, -2, -3°C-os reggeleket követően délutánra 5°C köré emelkedett a hőmérséklet. 29.-én köd képződött. 30.-án már naposabb idővel búcsúzott a november, de reggel ismét szállingózott a hó.

November középhőmérséklete 5,96°C-nak adódott, ami kb 1°C-kal magasabb az 1981-2010-es átlagnál. A hónap csapadékösszege mindössze 4 mm lett, ami 2015. óta a legkisebb mennyiség, lényegesen kevesebb a megszokottnál.

December:

2020 decembere rendkívül enyhe, változékony idővel telt, a gyakori előoldalas helyzetek miatt kevesebbszer fagyott, mint novemberben!

December elején kitartott a hideg, elsején és másodikán egész nap fagyott. 2.-án este egy mediterrán ciklon melegfrontjából gyenge havazás indult meg, de a csapadék másnap reggelre megyénk nagy részén ónos esőbe, majd dél körül végül esőbe váltott át, jelentős mennyiségű ónos csapadék esett. 4.-én elkezdődött a télkedvelők rémálma: gyakorlatilag szüntelenül egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklon előoldalán voltunk, de időközben 7.-én és 9.-én mediterrán ciklonok is érkeztek, az utóbbit 9 mm eső kísérte. A ciklon mögött hűvösebbé vált az idő, beragadt a rétegfelhőzet, így a hazánkra húzódó anticiklon hatására ismét előkerült a hideg légpárna. A rétegfelhős, szürke, szitálós idő igen kitartó volt, egészen 23.-áig csak egyszer, 14.-én láthattuk rövid időre a Napot, azaz csaknem két hétig volt teljesen borult az ég! 22.-én egy melegfront felhőzete is beborította az eget, melyből 2 mm eső esett, majd 23.-án több órára előbújt a Nap és 11,8°C-ig emelkedett a hőmérséklet. A napsütés kérészéletű volt, hiszen szenteste már itt is volt az újabb front, amely 5 mm csapadékot adott. Karácsony napja is felhős volt, majd másnap már előbukkant a Nap, hiszen a front hátoldalán hidegebb, száraz légtömegek érkeztek fölénk. A nyugalomba jutó hideg levegő hatására december 26.-án délután 4 óra körül 23 nap után ismét 0°C alá csökkent a hőmérséklet, másnap reggelre pedig -5,9°C-ig hűlt le a levegő, de napközben is csupán 0,5°C-ot mérhettünk. A hideg csak átmeneti volt, hiszen 28.-án már ismét előoldalra került hazánk, így erős melegedés indult meg, 29.-án már +10°C-nál is melegebb volt. Ezt követően a nyugati depresszióról peremciklonok fűződtek le, így 30.-án virradóra ismét eleredt az eső, 2 mm csapadék gazdagította a talaj vízháztartását. Szilveszter reggelén a hajnali derülés eredményeképp fagypont közelébe tudott hűlni a levegő, majd napközben felhős, este ismét derűsebb ídővel búcsúzott el a 2020. esztendő.

December középhőmérséklete 3,35°C-nak adódott, ami kb. 3°C-kal meghaladja a sokéves átlagot. A hónap csapadékösszege 23 mm lett, ami elmarad az átlagostól.

A következő táblázat 2020. évi adatait és a jelzőnapok számát mutatja be.

(megj.: Téli nap: Tmax<=0°C, Fagyos nap: Tmin<0°C, Zord nap:Tmin<=-10°C, Nyári nap: Tmax>=25°C, Hőségnap:Tmax>=30°C, Forró nap: Tmax>=35°C, Csapadékos nap: hulló csapadék észlelhető, Havas nap: hó hullik, Hótakarós nap:a felszínt összefüggő hóréteg borítja, Zivataros nap:Dörgés és villámlás észlelhető, csapadék is hullik, Száraz zivataros nap: Csapadék nélküli zivatar észlelhető, tehár dörög és villámlik, de nem esik, Tmin/Tmax:Napi minimum/maximumhőmérséklet)

2020 időjárása
Hőmérséklet:
Évi középhőmérséklet: 11,61°C
Évi absz. Tmin: -7,2°C (márc. 31)
Évi absz. Tmax: 34°C (jún. 28)
Tmin átlag: 6,55°C
Tmax átlag: 16,67°C
Legmagasabb havi kh.: 22,34°C (Augusztus)
Legalacsonyabb havi kh.: 0,42°C (Január)
Évi hőingás: 41,2°C
Fagyos napok száma: 77 db
Zord napok száma: 0 db
Téli napok száma: 8 db
Nyári napok száma: 79 db
Hőségnapok száma: 32 db
Forró napok száma: 0 db
Csapadék:
Évi csapadékösszeg: 537,5 mm
Legkisebb havi csap. ö.: 4 mm (November)
Legnagyobb havi cs. ö. 79,5 mm (Június)
Csap. napok száma: 88 db
Havas napok száma: 14 db
Hótakarós napok száma: 6 db
Legnagyobb hóvastagság: 2 cm (márc. 22)
Ónos/fagyott esős/szitálásos napok száma: 7 db
Száraz zivataros napok száma: 2 db
Zivataros napok száma: 23 db
Jégesős napok száma: 1 db
Ködös napok száma: 16 db
Zúzmarás napok száma: 1 db

 

Az utolsó néhány ábra pedig bemutatja az ...

.elmúlt évek középhőmérsékletét, valamint a minimumok és maximumok átlagát. 2020.-ban a megszokottnál erősebb volt az éjszakai lehűlés, pedig az éves mimimum meglehetősen magasan alakult. Fontos szem előtt tartani azonban, hogy a 30 éves átlagnak meglefelő évi közép 10-11°C,  tehát az idei év is melegnek számít!

Ez a két diagram a hónapok középhőmérsékletének sokéves átlagtól való eltérését mutatja be. Kiugró értéket képvisel a február, ami a 3. legjelentősebb pozitív eltérést mutatja 2015. márciusa óta, de negatív irányban a május is szembetűnő, valamint kirajzolódik a nyár elejét jellemző átlagközeli időszak is. (A második ábrán 2015. januárja és februárja hiányzik)

A következő ábráról a hőmérsékleti jelzőnapok száma olvasható le. A hűvös nyár eredményeképp a nyári napok száma alacsonyabban alakult, mint a múlt években, de a zord napok teljes hiánya és a téli napok igen alacsony száma az elmúlt tél enyheségéről tanúskodik. A fagyos napok magasabb számáért a hideg tavasz felelős. Az országos átlagtól a fagyos napok (átlag: 95), téli napok(átlag:23) és zord napok (átlag: 8 nap) helyi átlaga erősen eltér, ami részben a városi hősziget, részben a klímaváltozás számlájára írható. (2015. zord-, téli- és fagyos napjainak alacsony számának oka, hogy a mérések február 28.-án kezdődtek, így a tél jelentős része nem került feljegyzésre.)

A következő diagram 2020. hőmérsékletét ábrázolja, egyel lejjebb pedig a napi csapadékösszegeket láthatjuk. A hőmérsékleti diagramon feltűnő a március végi lehűlés, de az enyhe február és december is. A csapadékdiagram legkiugróbb oszlopai az októberi csapadékos időt mutatják, de összességében határozottan észrevehető a csapadék kis mennyisége.

Az utosló ábra az elmúlt évek csapadékösszegeit és a változás trendjét mutatja be. A csökkenő tendencia azonban a rövid időintervallum miatt nem szignifikáns.

Összességében mozgalmas, de szélsőségektől mentes, száraz évet tudhatunk magunk mögött, de az ajkai adatokat érdemes összevetni az apácatornai állomás adataival, hiszen meglepő mértékű etérések mutatkoznak. (megj: A tornai elemzés hamarosan elérhető lesz (2021. 01 01.)

<<<2019

A cikket írta, a képeket és a diagrammokat készítette: Farkas Zoltán

Fotós:Novák Tamás, Farkas Zoltán