Ez történt 2021-ben

2022.01.21 18:13
2021 időjárása mindenképp mozgalmasnak, eseménydúsnak mondható, az enyhe telet szokatlanul hideg tavasz, forró nyár és mérsékelten hűvös ősz követte. Az év hőmérséklete átlag körül alakult, de csapadék terén komoly hiány volt jellező: méréseim kezdete óta mindkét állomás adatai az eddigi legszárazabb évről, különösen a legaszályosabb nyárról tanúskodnak. A következő tanulmányban visszaemlékezünk 2021 klimatikus viszonyaira és felidézzük az izgalmasabb pillanatokat. Első körben általánosságban vizsgáljuk meg 2021 időjárását, majd a második szakaszban az egyes hónapról lesz bővebben szó képekkel, legalul pedig a szokásos összefoglaló táblázatokkal.
 
2021 meteorológiai áttekintése, hőmérséklet- és csapadékviszonyai
Hőmérséklet:
2021 méréseim kezdete óta (Ajka 2015-, Apácatorna 2020-) a leghűvösebb év lett, de Ajkán a  11,16°C-os évi közép még így is 0,4°C-kal melegebb volt az 1991-2020-as átlagnál. Apácatornán (későbbiekben:Torna) viszont a mikroklimatikus adottságok, tehát a fagyzugos hatás eredményeképp kissé átlag alatt maradt 2021 hőmérséklete, ott a 10,57°C-os átlag 0,23°C-kal elmarad a normáltól.
Az év enyhe, hószegény téllel kezdődött, majd a tavaszi hónapok bepótolták Tél tábornok elmaradásait, a szokatlanul alacsony hőmérsékletekkel és erős fagyokkal. (Tornán a márciusban mért legalacsonyabb érték -9,2°C, az áprilisban -9,3°C volt!) Külön érdemes kiemelni Tornán a márciusban fellépő 23 db fagyos napot, amely a januárt (20 db), a februárt (17 db) és a decembert (18 db) is jócskán túlszárnyalta. Ennek eredményeként a tavasz 2-2,5°C-kal hidegebb volt mint azt megszokhattuk.
A nyár ezzel ellentétben tikkasztóan meleg, forró volt, június második felét és júliust az egymást érő erős és sajnos hosszúra nyúló hőhullámok jellemezték, nem volt ritka a 35 fokos kánikula sem, amelyhez sajnos rekordkevés csapadék társult, így komoly károk keletkeztek a mezőgazdaságban. A nyár hevét az augusztus némileg visszafogta és bár ebben a hónapban is volt egy hőhullám, de 20-a után már tartósan és bőven az átlag alatt alakult a hőmérséklet.
Szeptember első felét eseménytelen, napos, meleg idő jellemezte, majd a hónap második felében már frontok érték el térségünket, így változékonyabb, hűvösebb idő uralkodott. Október néhány naptól eltekintve végig a szokásosnál hűvösebb időt hozott, 15-én elsőként Tornára, majd 17-én Ajkára is bekopogott az első őszi fagy. Érdemes kiemelni, hogy Tornán ebben a hónapban 11 napon csökkent 0°C alá a hőmérséklet, ami kimagasló érték a szokásos 4 nappal szemben. Novemberben változékony, kezdetben enyhe, majd a hónap utolsó harmadában már hidegebb idő uralkodott, megjelentek az erősebb fagyok és 26-án földet értek az első hópihék is. A hűvös idő december elejéig tartott, ekkor jelentősen megenyhült az idő, majd a hónap közepén az átlag körül alakult a hőmérséklet. A leghidegebb napok a Karácsony előtti hidegbetörés kapcsán jelenkeztek, majd Szentestére már-már menetrend szerint ismét melegedés érkezett. A hideg légtömeg azonban visszavágott és 26-án reggelre hó is esett, így az ünnep másnapja fehér lett. 27-étől ismét enyhült a tél és Szilveszter napján már az évszakot megszégyenítő 15°C-os melegben búcsúztathattuk el az óévet.
 
A hőmérsékleti jelzőnapok segítségével képet kaphatunk arról, hogy egy adott időszakban egy bizonyos küszöbértéket hányszor lépett át a hőmérő higanyszála:
 
2021-ben zord napból (Tmin<= -10°C) Ajkán 3-at, Tornán 5 db-ot jegyeztem fel a szokásos 8-cal szemben. Téli napból, azaz olyan napból, amikor egész nap fagy az átlagos 27 helyett Tornán 10-et, Ajkán pedig mindösszesen 8-at könyvelhettünk. Fagy Ajkán 83, Tornán viszont 116 napon volt. (átlag 95 nap).
A nyári indexnapok száma jól visszatükrözi a hőhullámos időszakokat, nyári napból, azaz amikor a csúcshőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 25°C-ot Ajkán 94, Tornán 96-ot számoltam össze, ami jócskán több a szokásos 79 napnál. Hőségnap, azaz 30°C feletti hőmérséklet mindkét helyen 38 alkalommal jelentkezett. (átlag: 24) Forró napból Ajkán 7-et, Tornán 8-at jegyeztem fel a szokásos kettővel szemben.
 
 A következő két ábra az egyes hónapoknak az átlagtól vett eltérését, hőmérsékleti anomáliáját mutatja be Ajka illetve Apácatorna mérőállomások adatai alapján
 
Csapadék:
 
2021 szokatlanul száraz, aszályos évként írható le, mindkét állomáson messze a legalacsonyabb éves csapadékösszegeket eredményezve. Ajkán némiképp jobb volt a helyzet, ott összesen 521,3 mm-t mértem, ami nagyjából 150 mm-rel (pontosabban 25%-kal) elmarad a szokásostól. Tornán ezzel ellentétben még az 500 mm sem lett meg, mindösszesen 489,9 mm esett, ami már bő 30%-kal kevesebb az átlagosnál. Az aszállyal együtt, főleg a száraz nyár miatt kiugróan alacsony a zivataros napok száma is, mindösszesen Ajkán 10, Tornán 11 napon dörgött az ég.
Az év folyamán mindössze három hónapban, januárban, áprilisban és májusban jelentkezett csapadéktöbblet. A legnagyobb aszály pont a normális esetben legcsapadékosabb hónapunkban, júniusban jelentkezett, ekkor csaknem 80%-os, Tornán ennél is nagyobb hiány mutatkozott. Júliusban Ajkán jobb volt a helyzet, Tornán viszont ismét rendkívül kevés esett, ismét 70% körüli hiány jelentkezett. A perzselő hőség és az aszály együttes következményeképp jelentős kár keletkezett főként a napraforgóban és a kukoricában. A Velencei-tavat ökológiai katasztrófa súlytotta a száraz, forró időszak miatt. Tornán a talajvíz szintje a kútban mintegy 100 cm-rel csökkent. Augusztus már kissé megnyitotta ugyan az égi csapokat, ekkor csaknem sikerült elérni az átlagot.
Szeptember első két hetében egy csepp sem esett, a de a hónap második fele sem mérte gazdagon az égi áldást. Októberben, novemberben és decemberben már csak 10-20%-os hiányok voltak jellemzők, sőt december 8-án a korábbi évekhez képest jelentős, 8 cm-es hótakaró is kialakult, amire ebben a hónapban 2018 óta sajnos nem volt példa.
A csapadékkal kapcsolatos jelzőnapok száma is egy aszályos évről tanúskodnak:
 
Csapadék Ajkán 97, Tornán kereken 100 napon hullott, amelynek mennyisége az 1 mm-t Ajkán 91, Tornán 78 napon érte el. (átlag:86 nap). 10 mm feletti mennyiség mindkét helyen 15 napon hullott, ami 4 nappal kevesebb a megszokottnál. 20 mm-t meghaladó csapadékösszeget Ajkán 5, míg Tornán 2 napon mértem, az ajkai összhangban volt az éghajlati normával. Havas napból kissé több volt, 24 helyett Ajkán 29, Tornán 27 napon esett a hó, hótakaró viszont csak 20, Tornán 21 napon fedte a talajt a várt 30 nappal szemben. Zivataros nap Tornán 11, Ajkán 12-szer fordult elő.(átlag:18 nap)
 
A következő két diagram az egyes hónapok csapadékanomáliáját mutatja be. A havi, 30 éves átlag alapján hulló csapadékösszeget vettem 100%-nak, az ennél kisebb értékek hiányt, a nagyobbak többletet mutatnak. Külön kiemelném a júniust, ami pédátlanul aszályos volt mind a saját, mind az OMSZ hivatalos országos adatbázisa szerint.
A következő szakaszban az egyes hónapok részletes elemzése, áttekintése olvasható, illetve néhány kép segítségével felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat is.
 

Január: 

Az év első hónapja enyhe idővel indult, Tornán reggelente gyenge fagyok jelentkeztek, Ajkán viszont pozitív minimumhőmérsékleteket mérhettünk, ezeket pedig 5°C környéki maximumok követték a borongós időben. Kisebb csapadék 2-án és 6-án hullott érintő mediterrán ciklonokból. 7-én este sűrű köd lepte be a tájat, majd 8-án reggelre egy mediterrán ciklon jóvoltából vékony hólepel alakult ki.  Ezt követően fokozatosan téliesebbre fordult időjárásunk, 10-én ismét egy mediterrán légörvény felhőzete vonult át, de csapadék nem hullott. A ciklon mögött hidegebb légtömeg érkezett és másnap hajnalban Ajkán -8,6°C-ig, Tornán a több felhő miatt csak -7,2°C-ig hűlt le a levegő. 14-én markáns hidegfront érkezett erős széllel, mögötte pedig több hullámban hideg, sarkvidéki légtömeg árasztotta el hazánkat. 14-én, 15-én és 16-án is előfordult kisebb havazás, ami a hideg időben meg is maradt és 16-án reggelre már 4 cm hó borította a talajt. 17-én aztán észak felől nedves léghullámok érkeztek, amelyek a Bakonyon "fennakadva" már komolyabb havazást eredményeztek. A hajnaltól késő délutánig, végig negatív hőmérséklet mellett tartó hóesés végeredénye Ajkán 12 cm-es, Tornán 15 cm-es hótakaró volt. A helyzet érdekessége, hogy csak egy kb 50 km-es körzetet érintett a jelentős csapadék, szerencsére minket is beleértve. A felhőzet késő délután szakadozni kezdett, így gyorsan lezuhant a hőmérséklet, Tornán délután 4 órakor -3, délután 6 órakor pedig már -10°C volt. A minimumhőmérséklet végül a kora esti órákban állt be, mert éjjel nyugat felől egy melegfront hatására beborult az ég. A legalacsonyabb érték a tovább derült Ajkán -10,5°C, Tornán -10,2°C lett. 18-a még téli nap lett, 19-én azonban egy újabb melegfront miatt jelentősen megenyhült az idő, 20-án már reggel sem fagyott, délután pedig kevéssel 10°C fölé emelkedett a hőmérséklet, elolvadt a hó. 22-én rendkívül magas, +8,5°C-os minimumot regisztráltam mindkét állomáson. A enyhe idő ezen a napon tetőzött, 15°C-nál is melegebb volt a délutáni órákban. Másnap egy hidegfront okozott kiadósabb esőt, de a hőmérséklet ezután is az átlag felett maradt. 26-án egy peremciklon befolyása alá kerültünk, Ajkán reggelre 1 cm, másnap reggelre pedig 4 cm hó esett, Tornán viszont folyékony volt  csapadék. 28-án hideg volt a reggel, -6°C alá csökkent a hőmérséklet, majd délután egy melegfront okozott borongós, esős időt. 29-én újabb melegfront érkezett  és a hónap utolsó napjai enyhe idővel teltek, 31-én pedig egy mediterrán ciklon okozott csapadékot, Ajkán 3,5 cm hó hullott. 
 
Január mindkét állomáson lényegesen enyhébb és kissé csapadékosabb volt az 1991-2020-as átlagnál.  Ajkán a hónap középhőmérséklete 1,61°C, Tornán 1,69°C volt ami kb. 2°C-kal magasabb az átlagosnál.  Tornán 38,2 mm , Ajkán 37,5 mm csapadék hullott, ami kissé meghaladja a törzsértéket. 
 
 
Február:
 
Az esztendő második hónapja derűs, hideg idővel vette kezdetét, majd másodikán este melegfront érkezett, ami harmadikán vonult át felettünk, de csapadék nem hullott, a délutáni hőmérséklet viszont a déliesre forduló szélben magasra emelkedett, Tornán 16,5°C-ot mértem, Ajkán viszont még jobban beragadt a hideg, ott "csak" 11,8°C volt a maximum. Másnap azonban már nem volt visszaút, az igen enyhe reggelt követően mindkét állomáson 16-17°C-ig emelkedett a hőmérséklet. Érdekes. hogy míg Ajkán 7,2°C volt a nap során mért legalacsonyabb érték, addig Tornán 0,9°C-ig hűlt le a levegő, ami azzal magyarázható, hogy a kis völgy, ahol az állomás fekszik dél felől szélvédett, így az átkeveredés híjján érvényesülhetett a derült ég alatti erős kisugárzás. 5-én már mérséklődött a meleg, de ismét nagy eltérés volt, igaz, ezúttal a maximumban, Tornán a beragadó rétegfelhőzet miatt csak +5, míg a naposabb Ajkán +12,8°C volt délután. 7-étől mozgalmasabbá és végre téliesebbé vált időjárásunk: Az Észak-Európát elárasztó sarkvidéki hideg és a délről nyomuló enyhe, nedves légtömeg pont felettünk keveredett, így 10-éig ciklonok vonultak át felettünk, melyeknek sajnos a melegszektorában voltunk, így a négy nap alatt lehulló, összesen 18 mm csapadék zöme esőként hullott, ám 10-én este végül a hideg nyert és a bezúduló fagyos légtömeg hatására havazni kezdett, 1 cm hó hullott. A száraz, hideg légtömeg hatására 14-éig fagypont alatt maradt a hőmérséklet, 11-én a legmagasabb érték a ragyogó napsütés ellenére is Ajkán -4,2°C, Tornán -2,9°C volt. A derült, szélcsendes éjszakákon a hideg éreztette hatását, többször is -10°C alá húlt a levegő. Az év leghidegebb reggele Ajkán 13-a volt -11,6°C-kal, Tornán pedig 15-e -12,2°C-kal. A hideg időt 16-án melegfront törte meg, 18-án már ismét átléptük a 10°C-ot. Ezt követően egészen 27-éig anticiklon vette át az uralmat, így többnyire napos időnk volt, bár néhány reggel sűrű köd képződött. Reggelente ritkán fagyott, az időszak legalacsonyabb hőmérséklete Ajkán 23-án állt be -0,8°C-kal, Tornán pedig 22-én -4,7°C-kal. 24-én délről még melegebb levegő érkezett és 26-án mindkét állomáson melegebb volt +20°C-nál, a napi közepek kb. 10°C-kal voltak az átlag felett. Érdekes, hogy ezt követően a 20°C-ot csak március végén értük el újra. A  korán jött tavaszt 27-én hidegfront söpörte el, mely visszavetette a hőmérsékletet, így február utolsó reggelén ismét fagypont ahá csökkent a hőmérséklet.
 
A hónap középhőmérséklete Ajkán +3,2°C, Tornán +2,7°C lett, ami kb 2, illetve 1,5°C-kal magasabb az átlagosnál. Február csapadékösszege Ajkán 19,5 mm, Tornán 21,6 mm volt, ami nagyjából a normális mennyiség 2/3-része. 
 
 
Március:
 
Első tavaszi hónapunk szikrázó napsütéssel köszöntött be. 5-éig jellemzőek voltak a reggeli fagyok, melyeket 15°C körüli maximumok követtek. Tornán 3-án erősebben fagyott, -6,3°C-ot mértem. 5-én tőlünk nyugatra erős anticiklon volt, felettünk pedig markáns hidegfront robogott át, amely mögött északkelet felől sarkvidéki légtömeg tört be. Ez a légtömeg nyugalomba jutott, így 6-án és 7-én ismét erősen fagyott, a leghidegebb utóbbi napon Tornán volt -9,1°C-os minimummal. A csúcsértékek ezekben a napokban kevéssel 10°C alatt maradtak. 11-én egy viharciklon melegfrontja vonult át felettünk, de csapadék nem volt, majd másnap egy frontzóna okozott borongós időt. Ajkán megenyhültek az éjszakák, de Tornán 12-éig minden éjjel fagyott, nem voltak ritkák a bőven -5°C alatti értékek sem, 11-én például -8,6°C-ot regisztráltak a műszerek. 14-én hidegfront hozott kiadósabb, 5-8 mm esőt, majd 15-étől egy Anglia felett örvénylő anticiklon és egy tőlünk keletre lévő ciklon közös áramlási rendszerében hideg, változó nedvességtartalmú, sarkvidéki eredetű légtömegek érkeztek, így változóan felhős-napos, szeles és egyre hidegebb időnk volt, a maximumok 20-án az 5°C-ot sem érték el, éjszaka pedig visszatértek a fagyok. 21-én hajnalban Tornán ismét -8,6°C-ot mértem. Ajkán ez lett a hónap leghidegebb reggele, ott -7,6°C-ig csökkent a hőmérséklet. A hideghez 20-án éjjel havazás is társult, amely után zúzmarás köd képződött reggelre csodaszép téli köntösbe burkolva a fagyos tájat.   Érdemi melegedés 24-én kezdődött, 13-a óta ekkor léptük át először a 10°C-ot és enyhültek a fagyok is. A melegedést 27-én hidegfront lassította, de a déli szél új erőre kapva a hónap utolsó napjaira erős felmelegedést hozott, többször is melegebb volt 20°C-nál. 
 
Március középhőmérséklete Ajkán 5,8°C volt, ami 0,1°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. Apácatornán ezzel szembe a havi közép 4,8°C-nak adódott, ami 1,1°C-kal hűvösebb a megszokottnál. Csapadék terén Ajka 12, Torna 11,7 mm-rel zárt, ami lényegesen kevesebb a szokásosnál.
 
Havas, zúzmarás, -6°C-os márciusi reggel 20-án
 

Április:

Második tavaszi hónapunk rendkívül hideg, időnként télies időjárást hozott. Bolondok napján még megtréfálta április a tavaszvárókat, Ajkán 25,6°C-os, Tornán 26,3°C-os maximummal meglett az év első nyári napja és egyben a hónap legmelegebb napja is. A meleg azonban itt tova is tűnt, másnap ugyanis már egy hidegfront tört be, amely a maximumokat 10°C köré, a minimumokat Ajkán +2, +5°C környékére, Tornán fagypont alá vetette vissza, utóbbi helyen 5-én -6,3°C-ot mértem. 5-én átmenetileg melegedés zajlott és délután 15°C fölé emelkedett a hőmérséklet, másnap azonban erős hidegbetörés történt, amit jégdarazápor is kísért. A hideg légtömeg hatására 6-án napközben is csak 5°C köré emelkedett a hőmérséklet és hózporok alakultak ki. 7-én hajnalban nyugalomba jutott a hideg légtömeg, így Ajkán -5,7°C-ig, Tornán pedig -9,2°C-ig (!) zuhant le a hőmérséklet, ami hatalmas károkat eredményezett a gyömülcsösökben. Tornán ez az érték új áprilisi hidegrekordot képvisel. 8-án kissé enyhébb volt az éjszala a felhők miatt, sőt reggelre vékony hólepel is kialakult. 9-én ismét derűs, szélcsendes volt az éjszaka, így -5°C alá hűlt a levegő, Tornán -8,1°C volt. Délután aztán déliesre fordult a szél és egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés kezdődött, 12-én mindkét állomáson melegebb volt 20°C-nál. A melegedést másnap a ciklon erős hidegfrontja törte meg, amelyből kezdetben eső, majd hó hullott és a hőmérséklet maximuma is csak 3-4°C volt. Ezen a napon Tornán 19,8 mm, Ajkán 31 mm csapadék hullott. A nagy eltérést a Bakony torlaszoló hatása magyarázza. A csapadék este havas esőbe, majd havazásba ment át, így Ajkán 2 cm-es hótakaró alakult ki. A ciklon mögött szokatlanul hűvös időnk volt, a maximumok 5-10°C körül maradtak, de a sok felhő miatt éjjelente nem alakult ki erős fagy. 18-án egy újabb mediterrán ciklon miatt borult be az ég, amely másnap át is vonult hazánkon, útját kiadós csapadék kísérte. 20-án egy újabb, feloszlóban lévő örvényből esett az eső, sőt, Ajkán megérkezett az év első zivatara is, amelyet jégeső és szivárvány kísért, majd 21-én és 22-én már melegebb, napos időben volt részünk. 22-én ismét hidegfront érkezett, ekkor Tornán dörrent meg az ég. A frontot követően egészen 29-éig száraz, hűvös időben volt részünk. Április utolsó két napján már melegebb volt, a napos időben 22-24°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 
 
Április középhőmérséklete Ajkán 8,33°C lett, ami kb. 3°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. Tornán a havi közép 7,96°C-nak adódott, ami 3,5°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. Csapadék terén is volt eltérés, Ajkán 67 mm, Apácatornán 53,1 mm esett, de mindkét érték jelentősen magasabb az átlagosnál.  Méréseim kezdete óta az idei volt a leghidegebb április. 
 
 
Május:
 
Elsején a majálisra vágyóknak kedvezett az idő, azonban 2-án már lehűlés kezdődött, melyet kevés csapadék is kísért. 5-én délután újabb, de markánsabb hidegfront vonult át 5-6 mm esővel és megerősödő szél kíséretében.  A front mögött jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 6-án és 7-én mindössze 12-13°C-ot mérhettünk a legmelegebb órákban. 8-án reggel Tornán fagyott, -0,3°C-ot mértem, majd délután már melegedés vette kezdetét másnap már 20-21°C-ig, 10-én és 11-én pedig 27-29°C-ig emelkedett a hőmérséklet. 12-én a melegnek egy hullámzó hidegfront vetett véget, amelyből kiadós csapadék hullott. A front érkezését hajnalban szupercellás zivatar kísérte, amely mindkét mérőpontot érintette, Ajkán jég is hullott. A zivatart viharos kifutószél jellemezte. 15-éig folytatódott a felhős, hűvös, esős-záporos idő, majd egy nap nyugalmat követően 16-án már a kertek alatt járt a következő hidegfront. Ez a front hullámot vetett az Alpok felett és meghatározta 17-e időjárását. Ezen a napon igen intenzíven esett az eső és mindkét állomáson 35 mm körüli csapadékot mértem. A hőmérséklet a déli órákban csupán 12-14°C körül alakult. 18-án ismét pihent a légkör, hogy aztán 19-én egy mediterrán ciklon okozzon további kiadós, 15-20 mm esőt és lehűlést. A légörvény hátoldalán hűvös levegő áramlott fölénk, így 21-én hajnalban Ajkán 4,2°C-ig, Tornán 2,8°C-ig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon és 22-én is napos időben volt részünk, majd 23-án egy hullámzó hidegfront, 24-én pedig a hozzá kapcsolódó mediterrán ciklon csapadékzónája határozta meg időjárásunkat további 20-25 mm esőt eredményezve. A csúcshőmérséklet ezekben a napokban 15°C környékén alakult. 24-én hajnalban Tornán 3,1°C-ig hűlt le a levegő. 26-ától 29-éig döntően napos idő volt 20°C környéki maximumokkal és bár 27-én este egy gyenge hidegfront átvonult, de nem szólt bele időjárásunkba, azonban a 29-én fölénk érkező hidegörvény annál inkább, hiszen labilizálta a légkört és 30-án Tornán egy zivatar is kialakult, Ajkán csak záporok tarkították a napot, összességében 5 mm körüli csapadékot eredményezve, majd 31-én kellemes, szép idővel búcsúzott el Május. 
 
Május középhőmérséklete Ajkán 13,76°C-nak adódott, ami kb. 2,5°C-kal elmarad az átlagostól. Tornán a májusi közép 13,3°C volt, ami csaknem 3°C-kal hűvösebb a szokásosnál. Utolsó tavaszi hónapunk csapadékösszege Tornán 114,4 mm, Ajkán 115,8 mm lett, ami az átlag közel duplája. 
 
 
Június:
 
Első nyári hónapunk hűvös idővel vette kezdetét, másodikán Tornán és Ajkán is megdőlt a június havi hidegrekord, előbbi helyen 3,4°C-ig, utóbbin 6,0°C-ig csökkent a hőmérséklet. 6-áig anticiklonális hatás érvényesült, így derűs, egyre melegebb időben volt részünk, majd 6-án és 7-én nedvesebb légtömegek érkeztek, így mindkét napon előfordultak záporok, egy-egy zivatar is. Tornán 6-án tartósabb eső is kialakult, így ott aznap 11,4 mm csapadék hullott. 13-áig ismét napos időnk volt, majd 12-én késő este hidegfront érkezett záporokkal. A front Ajkán 8 mm, Tornán mindössze 0,9 mm csapadékot adott. 17-étől egy anticiklon hatására délies áramlással egyre melegebb légtömegek érkeztek, így a derült, száraz időben napról-napra magasabbra kúszott a hőmérő higanyszála, 17-én Tornán, 18-án már mindkét állomáson átléptük a 30°C-ot. A nyár első hőhulláma meglehetősen tartósnak bizonyult, zsinórban 7 napon keresztül mértem 31°C feletti maximumokat. A kánikula tetőpontja 24-én volt, amikor Tornán 36,1°C-ig, Ajkán 36,3°C-ig emelkedett a hőmérséklet. Ezek az értékek mindkét mérőállomáson június havi abszolút melegrekordok lettek. 25-én egy gyenge hidegfront törte meg a forróságot, de a pár fokos lehűlést csapadék nem kísérte. Az enyhülés kérészéletű volt, a déli áramlás 27-én új erőre kapott és már ismét melegebb volt 30°C-nál. A második, rövid hőségperiódus tetőpontja 29-én volt, amikor mindkét állomáson átlépte a hőmérséklet a 35°C-ot, majd június utolsó napján egy hidegfront érkezett, de érdemi csapadék ekkor sem hullott.
 
Június középhőmérséklete Ajkán 21,3°C volt, ami kb. 1,5°C-kal magasabb az átlagosnál. Tornán a középhőmérséklet 20,5 °C volt, ami kb. 0,5°C-kal alakult a szokásos felett. Csapadék terén mindkét állomás komoly hiánnyal zárt, Ajkán 19,5 mm, Tornán mindössze 12,7 mm csapadék hullott, ami a 72 mm-es átlagnak a töredéke. (megjegyzés: A hónap során országos szinten is aszály volt, 1901 óta ez volt a legszárazabb június, valamint a magyarországi abszolút júniusi csúcshőmérsékleti rekord is megdőlt 24-én Fülöpházán, ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat 40,0°C-ot mért)
 
 
Július:
 
Július első napjaiban nyugat felől óceáni eredetű, hűvösebb légtömegek határozták meg időjárásunkat. A mérsékelt idő 6-áig tartott, amikor ismét egyre melegebb, afrikai eredetű légtömegek árasztották el hazánkat, így egy viszonylag rövid, de erős hőhullám bontakozott ki. A forróság tetőpontja és az év legmelegebb napja egyben 8-án volt Ajkán 36,6°C-os, Tornán pedig rekkenő, 37,3°C-os csúcshőmérséklettel. Utóbbi érték Tornán a mérések kezdete óta a legmagasabb hőmérsékleti érték lett. 9-én még kánikula tombolt, majd 10-én már mérséklődött a meleg. 11-én zivatarok is kialakultak, melyekből Ajkán 13 mm, Tornán 3,9 mm csapadék hullott. Ekkorra a meleg és rendkívül száraz időjárás miatt már komoly aszály alakult ki. 13-án egy front előtt rövid időre megint berúgta az ajtót a hőség, ismét 35°C köré melegedett fel a levegő és a délies szél által a magasban szállított szaharai por igazi sivatagi égképet eredményezett. Ezt követően 24-éig viszonylag normális tartományban, bár kicsit az átlag feletti hőmérsékleteket mérhettünk és végre csapadék is hullott, Tornán 17-én és 18-án, Ajkán 17-én és 19-én vonultak át zivatarok, összességében mindkét helyen 10-13 mm körüli csapadékot hagyva hátra. 20-ától ismét szárazra, 23-ától pedig egyre melegebbre fordult az idő, 24-étől 31-éig a negyedik hőhullám tette tiszteletét térségünkben. A kánikula tetőpontja 28-ára esett, Ajkán 36,4°C-ig, Tornán 37,0°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 30-án Ajkán már pattantak ki hőzivatarok, majd 31-én végre megtört a hőség hatalma, hidegfront érkezett további záporokkal, zivatarokkal, lehűléssel.
 
Július középhőmérséklete Ajkán 23,1°C-nak adódott, ami 1,5°C-kal magasabb az átlagosnál. Tornán a havi közép 22,65°C lett, ami 1°C hőtöbbletet jelent. Csapadékból ismét komoly hiány volt, Ajkán 39 mm hullott, ami az átlagos érték kb. fele. Tornán ennél is rosszabb volt a helyzet, ott mindössze 22,5 mm eső esett, ami az átlagos érték harmadrésze. Érdekesség: a 22-én, Tornán mért 8,3°C-os havi minimum országos szinten is a legalacsonyabb érték volt ebben a hónapban!
 
Szaharai por okozta vöröses ég 13-án
 
Augusztus:
 
Utolsó nyári hónapunk első napján intenzív zivatar eredményezett jelentős csapadékot, Ajkán 25 mm, Tornán 19,8 mm esett, így augusztus elseje lett a nyár legcsapadékosabb napja. Pár nap nyugalom után 4-étől 6-áig ismét záporok, zivatarok színesítették az időjárást. 7-étől lassan ismét melegedett az idő, és 10-étől 17-éig a nyár ötödik hőhulláma tombolt. A minimumok 15 és 20°C körül, a csúcsértékek pedig 33 és 36°C közt alakultak. A tetőzés mindkét állomáson 15-ére esett Ajkán 35,4°C-os, Apácatornán 35,6°C-os csúcshőmérséklettel. 15-én este egy közeledő hidegfront labilizálta a légkört, így zivatarok robbantak ki, majd egy napos nyugalom után 17-én átvonult a front további záporokkal, zivatarokkal és erős lehűléssel. A következő napokban még teret nyert a korábban felettünk tanyázó anticiklon, így nemzeti ünnepünkkor kegyes volt az időjárás, meleg, derűs időt élvezhettünk. Időközben az anticiklon kiszorult az óceán fölé és egy tőlünk északra elhaladó ciklonnal alkotott közös áramlási rendszerükben 23-án hajnalban erős hidegfront robogott át, melyet záporok, kisebb eső és szélerősödés kísért. A hideg légtömegnek egészen a hónap végéig volt utánpótlása, így a napi maximumok 22-e után már meg sem közelítették a 25°C-ot, jellemzően 20-22°C-ot mérhettünk a legmelegebb órákban. Az éjszakák is egyre hűvösebbek lettek, a minimumok 10°C köré, Tornán az alá estek vissza. Ajkán 26-a reggele bizonyult a leghidegebbnek, ekkor ott 7,4°C-ig csökkent a hőmérséklet, Tornán pedig az ekkori 5,5°C-os minimumot 30-án még egy 5,3°C-os értékkel sikerült alulmúlni, ami ott egyben új augusztus havi abszolút hidegrekord lett. 28-án egy mediterrán ciklon érintette térségünket, amelyből záporos csapadék is előfordult, Ajkán 9,5 mm hullott. Augusztus utolsó napjai a forró nyár után kifejezetten kellemes, napos, de hűvös idővel teltek.
 
Augusztus középhőmérséklete Ajkán 20,5°C volt, ami kb. 1°C-kal az átlagos alatti érték, Tornán viszont a 19,88°C-os havi közép mintegy 1,5°C-kal elmarad az átlagostól. A hűvösebb idő mellé csapadék is társult, Ajkán 55,5 mm esett, ami csaknem eléri az átlagot, Torna viszont ezúttal is szárazabb volt, ott csupán 49,5 mm esett, ami a sokéves átlagnál nagyjából 10 mm-rel kevesebb.
 
 
Szeptember:
 
Az ősz első napjaiban fokozatosan anticiklon húzódott fölénk, így a hűvös idő fokozatosan melegebbre váltott. A derűs, eseménytelen időjárás egészen 17-éig tartott, a legmelegebb nap 14-e és 15-e lett, amikor a maximumok a 30°C-ot is átlépték. A minimumok a kezdeti 5-8°C-os értékek helyett ekkor már 10 és 15°C között alakultak. 17-én hidegfront törte meg a csendet, amelyet kiadós, 10-15 mm csapadékot is adott. A front mögött hűvösebb idő volt jellemző, a hőmérséklet kevéssel az ilyenkor szokásos alatt alakult, a csúcshőmérsékletek 14 és 21°C között, a minimumok 6 és 10°C között alakultak, bár Tornán ennél pár fokkal hidegebb volt. 22-én csapadékosabb idő volt, majd 24-étől 26-áig kissé melegedett az idő, 24-26°C-ot is mérhettünk ezekben a napokban, majd 27-én újabb hidegfront ért el minket kisebb esővel, így a hónap végéig a mérsékelten hűvös reggeleket 17-23°C-os maximumok követték. A hónap utolsó napján egy légörvény okozott 8-10 mm csapadékot és hűvös időt.
 
A hónap középhőmérséklete Ajkán 17,2°C-nak adódott, ami  kb. 1°C-kal magasabb az átlagosnál. Tornán ennél hűvösebb volt, ott 16,35°C lett az átlag, ami kb. 0,5°C-kal magasabb a szokásosnál. Szeptemberben folytatódott a szárazság, Ajkán 27 mm, Tornán 31,2 mm esett, ami az ilyenkor szokásos mennyiség fele.
 
 
Október:
 
Hűvös reggellel indult a hónap, majd 6-áig egy ciklon előoldalán meleg, napos időben volt részünk, 4-én és 5-én 25°C-nál is melegebb volt, majd 6-án a mediterrán ciklon átvonult felettünk jelentős mennyiségű eső kíséretében. A csapadékhullás másnap is folytatódott, a két nap során Ajkán 32 mm, Tornán 27,9 mm esett. 7-étől a ciklon hátoldalán észak felől hűvösebb levegő érkezett, aminek beáramlását egy Anglia feletti középponttal rendelkező, ú.n. blokkoló anticiklon is elősegítette. A lehűlés erejét mutatja, hogy a maximumok a 15°C-ot sem érték el, 9-én hajnalban pedig Tornán már az első talajmenti fagy is tiszteletét tette. 10-én és 11-én egy újabb, de gyengébb mediterrán ciklon okozott borongós, esős időt. A ciklon elvonulását követően folytatódott a hideg légtömeg beáramlása és 15-én reggel Tornán -0,7°C-os értékkel beköszöntött az első őszi fagy. Ajkán az első fagypont alatti minimum 17-én jelentkezett. 20-án és 21-én egy mediterrán légörvény előoldalán pár fokot melegedett az idő, majd miután a ciklon átvonult kevés esővel, hátoldalán ismét lehűlés vette kezdetét. Ezt követően október végéig anticiklon húzódott fölénk, így napos, hűvös időnk volt, Tornán 24-étől 31-éig minden reggel fagyott, a leghidegebb 29-én volt -3,3°C-kal, Ajkán pedig a havi minimum 24-én állt be -0,3°C-kal. A csípős, olykor kissé ködös reggeleket 15°C körüli napos, őszi délutánok követték, igazi lombsárgító időnk volt. (Saját megfigyelésem alapján ilyen szép őszi színek az elmúlt évek meleg októbereiben nem tudtak kialakulni) A hónap utolsó napján pár fokos melegedés vette kezdetét.
 
Október középhőmérséklete Ajkán 10,6°C lett, ami 0,1°C-kal alacsonyabb az átlagosnál, Tornán viszont 9,9°C-os átlagot hozott október, ami kb. 1°C-kal alacsonyabb az átlagosnál. Csapadék terén végre nem volt nagy hiány, Ajkán 49 mm, Tornán 44,7 mm esett, ami csak csekény mértékben marad el a szokásos 50,9 mm-től.
 
 
November:
 
Mindenszentek napján enyhe idő uralkodott, de az élénk délkeleti szél nehezítette a temetői gyertyák meggyújtását. 2-án egy frontzóna vonult át felettünk kiadós csapadékkal, mindkét állomáson 13 mm eső esett. 5-éig naposabb és enyhe volt az idő, bár 4-én előfordult kisebb eső. 5-étől gyenge lehűlés zajlott, majd 7-én meleg-, 8-án hidegfront robogott át felettünk. Ezek a frontok 5 mm körüli esőt hoztak magukkal. 9-én anticiklon húzódott fölénk így nyugodtabb időszak vette kezdetét ködös reggelekkel. A köd egyre nehezebben oszlott fel és 11-étől 17-éig beállt a hidegpárna, a borús, rétegfelhős időben a fagymentes reggeleket kezdetben 8-10°C környéki, később 5-6°C-os maximumok követték, kisebb szitálás is előfordult.13-án Apácatornán a Metnet.hu weboldalra bejegyzett időjárás állomás került telepítésre. 18-án a borongós időt hidegfront söpörte ki, amely pár fokos melegedést okozott. (Ennek az volt az oka, hogy a rétegfelhőzet alatt megült ugyan a hideg, nedves levegő, de a magasban enyhülés zajlott, a front mögött viszont már fent is a hideg légtömeg vette át a hatalmat, de ez a talajközeli rétegekben átkeveredve pár fokos melegedést eredményezett, mert nem volt olyan hideg, mint a korábban beragadt légtömeg.). 21-étől napról-napra hidegebb levegő érkezett fölénk, a csúcsértékek a kezdeti 10-12 fokról 5°C köré, majd alá estek vissza, reggelente pedig fagyott. A legalacsonyabb hőmérsékletet 24-én mértem, Ajkán ezen a napon -5,4°C-ig, Tornán -7,5°C-ig hűlt le a levegő. 26-án egy jelentősen kimélyült mediterrán ciklon vonult át felettünk. A légörvényből kezdetben eső esett, majd a hátoldalán északnyugat felől hideg levegő áramlott be és a 0°C körüli hőmérséklet miatt az esőt havas eső, majd havazás váltotta fel Tornán 1 cm, Ajkán lepelnyi havat eredményezve. A légnyomás ezen a napon 992hPa-ig süllyedt. A következő napokban is túlnyomórészt felhős, csapadékos, hideg idő volt jellemző, Tornán 27-én és 28-án reggelre is 1-1cm hó esett, de az gyorsan elolvadt. Az ősz utolsó reggelén ismét erősen fagyott, Ajkán -4,5°C-ig, Tornán -6,8°C-ig csökkent a hőmérséklet, majd napközben északnyugat felől felhősödés kezdődött és este egy melegfrontból hullott a hó, de sajnos megmaradni nem tudott.
 
November középhőmérséklete Ajkán 5,7°C volt, ami 0,3°C-kal magasabb az átlagosnál, Tornán viszont az 5,1°C-os havi közép 0,3°C-kal az átlag alatt maradt. Utolsó őszi hónapunk Ajkán 41,5 mm, Tornán 46,5 mm csapadékot hozott, ami kis mértékben elmarad a szokásostól.
 
 
December:
 
A meteorológiai tél enyhe idővel vette kezdetét, elsején a 10°C-ot is meghaladták a csúcsértékek. 2-án egy hidegfront közelített meg minket, de az Alpokon hullámot vetve egy kis, sekély ciklon is kialakult rajta, ami 10-13 mm eső kíséretében át is vonult felettünk. 3-án hidegebb levegő érkezett és 4-én már erősebben fagyott. A fagyos reggelt követően napközben beborult az ég és este egy mediterrán ciklon melegfrontjából hullani kezdett a hó és 2 cm-es hótakaró is kialakult, de ez másnap napközben elolvadt. A ciklon hidegfrontja Mikulás napjának estéjén vonult át, amelyből ismét 2 cm hó hullott. Két derűsebb nap után 9-én ismételten egy mediterrán ciklon érkezett, ám ezúttal kellően hideg volt a magasban és az alsó rétegekben is, így a kezdeti esőt délelőtt átmenetileg ónos eső, majd intenzív havazás váltotta fel és estére 8 cm-es fehér paplan alakult ki. A tapadó hó a fákra lerakodva igazi téli mesevilágot varázsolt. A következő napokban sok volt a felhő felettünk, így éjszaka nem tudott erősen lehűlni a levegő, a nappali gyenge plusszokban fokozatosan olvadt a hó, 13-án pedig az 5°C környéki melegben csaknem teljesen eltűnt. 14-én melegfront érkezett, tovább enyhült az idő, a fagymentes reggeleket 6-8°C-os nappali hőmérsékletek követték. Időközben az óceán felett anticiklon erősödött meg, így megszűnt az enyhe légtömeg utánpótlása, valamint egy Kelet-Európa felett örvényló ciklon hátoldalán hideg levegő indult meg dél felé, ami 20-án el is érte hazánkat erős északi szél és markáns lehűlés kíséretében. A hideg periódus mélypontja 23-án volt, ekkor Ajkán -7,2°C-ig, Tornán -9,4°C-ig hűlt le a levegő, napközben viszont végig pozitív tartományba emelkedett a hőmérséklet. A minimumok még éjfél előtt álltak be, ugyanis feltámadt a szél meggátolva a további lehűlést. Szenteste napján a már-már szokásossá vált karácsonyi enyhülés ismét jelentkezett, ugyanis a blokkoló anticiklont délről egy ciklon győzte le, melynek előoldalán meleg levegő érkezett és az előző napi 0- +1°C-os maximumot 10-11°C-os csúcsérték követte. Karácsony reggelén már nem is fagyott, napközben pedig 11-12°C-ig melegedett fel az idő. Ekkor viszont már a hideg visszavágóra készült, ugyanis északkelet felől visszaszivárogva keveredési zónát hozott létre, így 25-én délután a kezdeti tizenfokos meleg hamar tovatűnt és délután 5 óra felé már fagypont körüli értékek voltak jellemzők. A "hidegbelöttyenés" érdekessége, hogy egy tőlünk északra kialakult rendkívül pici anticiklon segítette elő a hideg diadalát új reményt adva a fehér Karácsont várók számára. 26-án reggelre megérkezett a hó is, mindkét állomásnál 2 cm-es hóvastagságot mértem, ami napközben viszont jórészt elolvadt. 27-én és 28-án hűvös, felhős idő volt, kisebb eső, ónos eső is előfordult, majd 29-én egy okklúziós front felhőzetéből hullott 5 mm körüli eső. Ezekben a napokban az összetett időjárási helyzet következményeképp az Alföldet két hullámban is nagy mennyiségű ónos eső súlytotta komoly károkat eredményezve. 30-án dél felől egy anticiklon áramlási rendszerében nagy mennyiségű meleg levegő indult meg, aminek következtében Szilveszter napján áprilisi időben volt részünk, a zavartalan napsütésben tavasszal búcsúzott az év, Tornán 13,9°C-os, Ajkán 16,1°C-os maximumokat mérhettünk.
 
December középhőmérséklete Ajkán 2,2°C volt, ami csaknem 2°C-kal, míg a tornai 1,4°C-os átlag "csak" 1°C-kal volt magasabb az átlagosnál. A hónap csapadékösszege Ajkán 38,5 mm, Tornán 43,9 mm lett, ami elmarad az átlagostól.
 
 
A következő ábrák az egyes állomások napi hőmérsékleti- és csapadékadatait mutatják be, alattuk pedig a szokásos összefoglaló táblázat is látható.
 
 
 
2021-Ajka
Hőmérséklet:
Évi közép: 11,16°C
Tmin átlag: 6,06°C
Tmax átlag: 16,27°C
Éves abszolút Tmin: -11,6°C (febr. 13)
Éves absz. Tmax: 36,6°C (júl. 8)
Legmagasabb havi közép: 23,1°C (júl.)
Legalacsonyabb havi közép: 1,61°C (jan.)
Zord napok száma: 3 db
Téli napok száma: 8 db
Fagyos napok száma: 83 db
Nyári napok száma: 94 db
Hőségnapok száma: 38 db
Forró napok száma: 7 db
Téli középhőmérséklet:
(Zárójelben az átlagtól való eltérés)
+2,7°C (+2,3°C)
Tavaszi kh.: 9,3°C (-1,9°C)
Nyári kh.: 21,6°C (+0,8°C)
Őszi kh.: 11,2°C (+0,5°C)
Csapadék:
Csap. napok száma: 97 db
10 mm feletti csap. napok száma: 15 db
20 mm feletti csap. napok száma: 5 db
Legnagyobb napi csapadékösszeg: 34 mm (május 17)
Legnagyobb havi cs.ö.: 115,8 mm (május)
Legkisebb havi cs. ö.: 19,5 mm (június)
Téli csapadékösszeg:
(Zárójelben az átlagtól való %-os eltérés)
81,5 mm (-27%)
Tavaszi cs.ö.: 194,8 mm (+39%)
Nyári cs.ö.: 114 mm  (-44%)
Őszi cs.ö.: 117,5 mm (-20%)
Havas napok száma:
(a csapadék hóként hullik)
29 db
Hótakarós napok száma: 20 db
Legnagyobb hóvastagság: 12 cm (jan. 17-18)
Zivataros napok száma: 11 db
Jégesős napok száma: 1 db
Ónos/fagyott esős napok száma: 3 db
Ködös napok száma: 3 db
Zúzmarás napok száma: 0 db

 

 

2021-Apácatorna
Hőmérséklet:
Évi közép: 10,57°C
Tmin átlag: 4,43°C
Tmax átlag: 16,62°C
Éves abszolút Tmin: -12,2°C (febr. 15)
Éves absz. Tmax: 37,3°C (júl. 8)
Legmagasabb havi közép: 22,65°C (júl)
Legalacsonyabb havi közép: 1,69°C (jan.)
Zord napok száma: 5 db
Téli napok száma: 10 db
Fagyos napok száma: 116 db
Nyári napok száma: 96 db
Hőségnapok száma: 38 db
Forró napok száma: 8 db
Téli középhőmérséklet:
(Zárójelben az átlagtól való eltérés)
2,5°C (+2,1°C)
Tavaszi kh.: 8,7°C (-2,5°C)
Nyári kh.: 21°C (+0,2°C)
Őszi kh.: 10,4°C (-0,4°C)
Csapadék:
Csap. napok száma: 100 db
10 mm feletti csap. napok száma: 15 db
20 mm feletti csap. napok száma: 2 db
Legnagyobb napi csapadékösszeg: 35,7 mm (május 17)
Legnagyobb havi cs.ö.: 114,4 mm (Május)
Legkisebb havi cs. ö.: 19,5 mm (június)
Téli csapadékösszeg:
(Zárójelben a %-os eltérés)
113,5 mm (+1%)
Tavaszi cs. ö.: 179,2 mm (+28%)
Nyári cs. ö.: 84,6 mm (-58%)
Őszi cs. ö.: 122,4 mm (-17%)
Havas napok száma:
(a csapadék hóként hullik)
27 db
Hótakarós napok száma: 21 db
Legnagyobb hóvastagság: 15 cm (jan. 17-18)
Zivataros napok száma: 10 db
Jégesős napok száma: 0 db
Ónos/fagyott esős napok száma: 4 db
Ködös napok száma: 22 db
Zúzmarás napok száma: 1 db
Írta és a méréseket végezte: Farkas Zoltán