Igaz a hír? Valóban kemény tél vár ránk?

2020.10.29 14:02
A napokban több internetes portál is leadta a hírt, hogy rendkívül hideg tél várható. De ez vajon igaz, vagy csak egy eltúlzott álhír? Ennek járunk most utána.

Több portálon írták, hogy extrém hideg, havas tél áll előttünk és ennek okaként a poláris örvényt hozták fel. De mi is az a poláris örvény avagy polar vortex? A polar vortex az északi sarkvidékre beköszöntő féléves éjszaka során gyorsan hízó, hideg levegőt tartalmazó ciklon, amelynek átmérője 1000 km körül van. A sarkkörön belül áramló extrém hideg légtömeg és a tőle délre található enyhébb levegő közt húzódik egy határvonal. Ezt a határvonalat jet stream-nek, más szóval futóáramlatnak hívjuk, amely lényegében egy szélsáv (2-300 km/h-s magaslégköri szél), amely a fagyos levegőt a sarkvidéken belül tartja. Minél hidegebb a sarkkör, annál erősebb a futóáramlás és annál nehezebben keletkeznek rajta hullámok, amelyek mentén a hideg légtömegek dél felé mozdulhatnak el. Ha erős a jet stream, akkor Európában zonális áramlás dominál, tehát nyugat felől enyhe, óceáni légtömegek érkeznek a kontinens fölé, így enyhe, gyakran csapadékor az idő.  A 2019/2020-as téli szezonban is ez volt a helyzet.

Poláris örvény - Időkép Képtár

Idén viszont kissé más a felállás. A sarkkörön a jég rekordlassan kezd gyaraponi, hiszen a meleg északi nyár során a tengervíz jobban felmelegedett és most nehezen hűl le. A már kialakuló poláris örvényt kitöltő levegő 15-20 fokkal melegebb a megszokottnál, így a jet stream is jelentősen gyengült. Az elmúlt héten Amerikát már egy komoly hidegbetörés lepte meg, októberben még sosem mértek ehhez hasonló hidegeket, Európában viszont egyenlőre enyhe az idő. Ennek oka, hogy a szibériai hidegpólus gyengébb, mint a kanadai.

De nézzük hogy mit is jelenthet ez ránk nézve?

Az előttünk álló télen valóban fokozottan megvan annak az esélye, hogy többször indulhasson meg markáns hidegbetörés, amelyeket akár kiadósabb havazás is kísérhet, amennyiben a Földközi-tengert elérve mediterrán ciklon generálódik. Viszont az időjárás minig tartogat meglepetéseket, szóval a tél időjárásáról véleményem szerint csak tavasszal beszélhetünk egyértelműen és pontosan. Valóban nagy a valószínűsége annak, hogy időnként igen hideg időben lesz részünk, hiszen a légköri feltételek adottak. Fontos kiemelni, hogy a sarkkörön belül melegnek számító levegő hőmérséklete is bőven -40°C alatt lehet, tehát ez hazánkat elérve bizony könnyen okozhat meglepetéseket. Az ősz eddigi részében többször alakult ki meridionális(É-D irányú) áramlás, ami szintén jellemző ezekre a helyzetekre. Amennyiben Skandinávia felett anticiklon épül ki, ami blokkolja a nyugati ciklonokat és elősegíti az észak-déli áramlást, valóban könnyen előfordulhat egy zord hidegbetörés. 

Álláspontom szerint azok, akik szeretnének végre egy jó, hideg, havas, igazi telet joggal reménykednek, mert bizony megvan rá az esély! De biztosat sosem mondhatunk, hiszen a Föld légkörében bármi megtörténhet!