Majdnem -9°C Apácatornán+képek a Tavasz és a Tél küzdelméről

2020.04.05 20:50

Megyénkben az elmúlt napokban igen hideg hajnalok voltak jellemzők, többfelé -5°C alá csúszott a hőmérő higanyszála. Apácatornán is szokatlanul hideg volt, az elmúlt héten igen alacsony értékeket regisztráltam. A legfagyosabb hajnal április 2.-án virradt a falura, ekkor -8,7°C-ig hűlt le a levegő. Érdekesség, hogy az aznapra vonatkozó, korábbi hidegrekord is egy tizeddel magasabb érték, -8,6°C volt, tehát megyénkben is alulmúlt a hőmérséklet egy rekordot, de az országos rekordot Nyírlugoson rögzítették -11,3°C-kal. A folytatásban már szelídülnek a fagyok, de a fagyzugokban még jópár napig csípős lesz a reggel. A már virágzó gyümölcsfákat sajnos megviselte a nagy hideg, de a tulipánok, nárciszok nem károsodtak.

A faluban idén január 18.-án telepítettem egy nagy pontosságú meteorológiai állomást, melynek adatait az ajkai havi/éves összefoglalók után külön cikkben fogom bemutatni. A műszer segítségével már kiderült, hogy a terület hidegre érzékeny, gyakorta a megyei minimum is ott áll be. A berednezés az előírt pontossággal, 2 méteres magasságban mér hőmérsékletet, harmatpontot, relatív páratartalmat, csapadékot, viszont az előírástól eltérően a szelet is 2 méteren méri (szabvány:10 méter) A jövőben bemutatom majd Önöknek a terület földrajzi jellegzetességeit és az adatokból levont érdekes következtetéseket is. Megyénkben az egyik, ha nem a legfagyzugosabb terület néhány környező faluval, például Veszprémgalsával együtt. A fényképek ápr. 4.-én illetve 5.-én készültek, ekkor első nap -4°C-ig, második nap -4,2°C-ig hűlt le a levegő, mely egyben csak 0,07°C-kal marad el a napi országos minimumhőmérséklettől!

További fotók:

 

A minimum: -8,7°C Mérés időpontja: 2020. április 2., 6:03 (a többi érték nem ekkor állt be, az érték  villogása közben készült a fénykép)

Gyorsfagyasztott borsó (szerencsére a borsó is jó fagytűrő)

Jégvirágos állomás

Az adatok tulajdonosa, a fényképek készítője Farkas Zoltán